Monday, June 6, 2011

PENGANUGERAH NIKMAT

PENGANUGERAH NIKMAT


Nabi sallallah ‘alaihi wassallam telah bersabda:


“Allah swt telah berfirman, “Aku sesuai persangkaan hambaKu terhadapKu, Aku selalu bersamanya selama ia mengingati Ku. Jika ia mengingatKu dalam dirinya, Aku akan mengingatinya dalam diriku, Jika ia mengingatiKu dalam keramaian. Aku mengingatinya didalam keramaian yang lebih baik darinya. Apabila dia mendekatiKu dalam jarak sejengkal, nescaya Aku akan mendekatinya dengan jarak sehasta. Apabila dia mendekatiKu sehasta, nescaya Aku akan mendekatinya dengan jarak sedepa. Apabila dia datang kepadaKu dalam keadaan berjalan seperti biasa nescaya Aku akan datang kepadanya dalam keadaan berlari-lari”
(Diriwayatkan oleh Albukhari dan Muslim dan Imam Ahmad)

Bismillah


Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang. Dengan nikmatnya, dengan hidayahnya, dengan hikmahnya, dengan inayahnya, dengan maghfirahnya, dengan kekuasaannya, dapat lagi bernafas di muka bumi yang ditadbirNya. Semuanya didahului nikmatNya yang tidak terhingga. Alhamdullah. Syukur.


Ya, jika hamba itu dekat dengan Maha Penciptanya sudah tentu merasai dekatnya hamba itu dengan Allah. Dekat dan semakin dekat. Maka sebaliknya jika jauh dari Maha Penciptanya maka jauh dan semakin jauh.


Mengingati Pemberi Nikmat. Allah yang memberi jaminan yang berupa kenikmatan yang terkadang tidak boleh dilihat, dirasai walaupun didepan mata, hadirnya dirasai dengan rasa kecukupan Allah sentiasa di hati. Kenikmatan yang Allah janjikan kepada orang-orang mukmin laki-laki dan perempuan akan mendapat syurga yang mengalir dibawahnya sungai-sungai, mereka kekal didalamnya dan mendapat tempat yang baik di syurga ‘And. Dan keredhaan Allah yang lebih besar itulah kemenangan yang agung.At-Taubah:72.


Bercerita tentang nikmat Allah, tidak akan pernah berakhir sehingga ke alam yang pasti. Alam akhirat. Masakan lebih lagi terasa nikmatnya di syurga yang penuh kenikmatan bagi mereka yang di dunia mensyukurinya dan meyakini janji Allah yang dibalas nikmat yang tidak terhingga yang berpanjangan.


Betapa sayangnya Yang Maha Pengasih sehinggakan kadang-kadang kita terlupa musibah itu juga nikmat. Jalan untuk menyedarkan diri, untuk memberi peringatan pada diri, untuk menginsafi diri, memotivasi diri dari yang alpa mengingatinya. Allah menegur hambanya melalui musibah kerana kasih. Kesusahan dan kepayahan itu didalamnya disediakan pahala yang berganda-ganda, kerana dalam kepayahan itu lebih menghargai kesenangan. Perlu mendidik kepayahan menjadi sabar. Agar yang susah itu menjadi nikmat walaupun tidak secara zahirnya, diakhirat adalah pasti! Apatah lagi nikmat kesenangan yang jauh lebih hebat nikmatnya jika diserahkan di jalan yang diredhai dan pula lebih hebat ujiannya andai kesenangan itu membuatkan lupa akan nikmatnya.

Sesungguhnya syaitan akan mendatangi seseorang hamba dan mengelakkannya dari memikirkan nikmat Allah swt, sampaikan dia tidak tahu bahawa nikmat yang dia terima adalah merupakan hasil dari doa yang dia telah pohonkan.


Setiap kali orang yang selalu berdoa dan melakukan terus-menerus maka setiap kali itu juga syaitan datang dan membuat orang tersebut lupa dan lalai. Kerana motif syaitan untuk dua perkara:


1) Syaitan membuat anda enggan untuk berdoa itu kerana anda tidak merasai apa-apa setelah berdoa dan syaitan membisikkan didalam hati anda prasangka bahawa doa yang diminta tidak dikabulkan oleh Allah swt


2) Syaitan membuat anda tidak merasai dekat dengan Allah swt. Kerana ketika doa dikabulkan Allah swt maka hati manusia akan merasai ketenteraman dan kesenangan yang luar biasa sehingga ia merasa lebih dekat dengan Allah swt.


Kerana dua alasan ini membuatkan kita menjadi lupa akan nikmat Allah swt.


Dalam surah As Sajadah : 17 bermaksud “Tidak seorangpun mengetahui berbagai nikmat yang menanti, yang indah dipandang sebagai balasan bagi mereka atas apa yang mereka kerjakan”

Allah tidak menyatakan yang mereka ketahui tetapi apa yang mereka kerjakan. ‘What you give you get back’


Kalimat Alhamdulillah itu belum mencukupi rasa syukur dengan penganugerahan nikmat yang tidak terhingga.Jadikan hambamu ini seorang yang bersyukur. Yang memandang hamba yang jauh lebih susah dibandingkan kesenangan yang ada. Yang memandang hamba yang sabar menanggung derita kesakitan berbanding nikmat kesihatan yang masih ada.
Allahhumma inni ‘ala zikrika wa syukrika wa husni ‘ibadatikYa Allah bantulah aku supaya selalu dapat menyebut namamu, MensyukuriMu, dan memperbaiki ibada kepadaMu..


ALHAMDULILLAH WA SYUKRULILLAH..
……………………………………………………………………………………………………………………………………………

Ujian Tuhan kepada semua insan

Adalah kehidupan ini

Yang baik menjadi tuntutan

Yang buruk dijauhkan


Syurga yang dijanjikan

Bukanlah suatu khayalan

Tentang nikmat berpanjangan Ilahi


Neraka yang tercipta

Menghimpun azab derita

Tangisan kesengsaraan insan


Syurga adalah kelazatan

Terbentang buat hamba beriman

Yang kasihkan Tuhannya

Yang kasihkan Rasulnya

Yang kasih agamanya


Neraka tempat kedukaan

Antara kedurjanaan insan

Yang lupakan Tuhannya

Yang lupakan Rasulnya

Yang lupa agamanya


Siapakah yang lebih mulia

Dari mereka yang tidak lupa

Janji Allah adalah kepastian

Dan nikmat syurga adalah indah


Lagu: Kepastian Munsyid: Inteam


0 comments: